I USA myntade professor Anthony Klotz uttrycket The Great Resignation. Han förutspådde att många skulle se över balansen mellan arbete och privatliv, för att säga upp sig och välja en annan väg i livet efter pandemin. I USA visar färska data att 4,3 miljoner amerikaner sa upp sig från sina arbeten bara i augusti – för att deras arbetsgivare inte kunde tillgodose deras förväntningar. Företag och företagsledare står nu inför en massiv utmaning i att ta tag i sin företagskultur, sina värderingar och att leva upp till ett modernt ledarskap.
Vi på Citrix har studerat den välutbildade generationen som nu kommer ut i arbetslivet. Den här generationen vill inte binda sig till att arbeta 5-dagarsveckor fysiskt på kontoret och helst vill de ta med sina egna datorer och mobiler, för då får de mest gjort. De vill arbeta där det finns en trygghet och genom arbetet skapa mening för sig själva och för en bättre värld.
De har även tydliga krav på enkelhet och en obegränsad trygg digital arbetsplats som möjliggör effektivt arbete var som helst, när som helst. För den här generationen är det också främmande att slösa mängder av tid på pendling – i synnerhet bilpendling med dess negativa klimatpåverkan.
Under hösten anordnade Citrix tillsammans med Dagens Industri ett frukostseminarium inför deras It & Strategi-konferens. Där diskuterade jag tillsammans med Kati Barklund, Senior Manager Workplace Strategy på Tenant & Partner, och Linus Lindström, vd för Xenit, i en panel ledd av Maja Florin de krav som finns för att företag ska kunna attrahera och behålla framtidens talanger i det nya arbetslivet.
Någonting vi snabbt kunde enas kring är att det är ett nytt arbetsliv som ligger framför oss, med nya utmaningar och förutsättningar, vilket gör att företagsledare behöver tänka om – för är det någonting vi kan se vid återgången till kontoret så är det att det inte kommer att bli som förr.
Företag visade att de hade ett stort förtroende för sina medarbetare när man under pandemin lät de övergå till distansarbete, och ett sådant förtroende är ingenting man som företagsledare kan dra tillbaka.
”Under pandemin har vi givits ett stort förtroende och möjlighet till autonomi. Vi har också förvaltat det förtroendet väl – varit effektiva, produktiva och levererat goda resultat. Vi har helt enkelt visat att vi förtjänar fortsatt förtroende. Det går inte att tro att ett sådant förtroende plötsligt kan återkallas. Vi kommer inte kunna gå tillbaka och försöka styra arbetssätten igen så som vi gjorde innan pandemin, utan att det får konsekvenser. För att göra en liknelse skulle det vara som att låta tidigare inburade fåglar plötsligt få flyga fritt en längre period – för att sedan bura in dem igen och samtidigt förvänta sig att de ska fortsätta att sjunga och kvittra.”, uttryckte Kati klokt under panelsamtalet.
Detta innebär inte att alla företag och organisationer omgående ska säga upp sina kontorslokaler och skicka hem personalen. En viktig aspekt att ha i åtanke är att alla, så väl organisationer som individer fungerar olika, både i tidigare generationer och i kommande. Linus satte fingret på behovet av att se till de egna medarbetarbetarna och den egna organisationen när man beslutar om framtida arbetssätt:
”Det är viktigt att företag inte tar förhastade beslut för den egna organisationen baserat på de modeller som andra företag väljer. Alla organisationer bör se över sina egna förutsättningar inifrån. Till att börja med bör man se sina medarbetare som individer, men också ha i åtanke vad som blir bäst inte bara för den enskilda, utan även för teamen och företaget i stort. De arbetssätt som passar andra företag är nödvändigtvis inte det som är bäst för den egna organisationen och dess medarbetare”
Hur kommer då arbetslivet se ut för oss i framtiden? I vår studie Arbete 2035, ställde vi några viktiga frågor till anställda och ledare. Kommer anställda förstärkas eller helt ersättas av AI, kommer organisationer vara starkt centraliserade eller decentraliserade?
Närmare två tredjedelar av företagsledarna i studien tror att företag och organisationer, tack vare pandemin, kommer att gå mot en plattformsmodell, det vill säga en decentraliserad organisation där teknologi binder ihop och skapar värde mellan individer och grupper. Nästan 60 procent av de svarande kommer ändra sin fysiska kontorsyta, till förmån för samskapande kreativa miljöer mellan kunder och samarbetspartners.
Så nej, AI-robotar kommer inte att ersätta utbildade människor. Snarare kommer de att ta över monotona eller till och med farliga IT-arbetsuppgifter. IT ska stödja, förstärka och vägleda dig rätt.
Dagens och framtidens bästa arbetsgivare behöver därför inte bara vara den bästa arbetsplatsen för att attrahera framtidens talanger, de behöver även erbjuda den bästa digitala arbetsmiljön.
Jag tror att den bästa arbetsgivaren blir den som ser oss som individer, stöttar oss att bli produktiva och skapar ett levande arbetsliv var som helst och när som helst.