En ny undersökning visar att närmare nio av tio svenskar är positiva till att gå ner från fem till fyra dagar arbetsvecka. Majoriteten tror däremot inte att det lär ske inom den närmaste framtiden.
Under 1950- till 1970-talet skedde en succesiv arbetstidsförkortning i Sverige, från 48 till 40 timmar per vecka. Under den här perioden introducerades även fem dagars arbetsvecka, även den en förkortning från tidigare sex dagar. Konstruktionen med femdagarsveckan har därefter varit en slags norm på svenska arbetsplatser – trots att många ekonomer, filosofer och sociologer länge ansett att vi bör arbeta mindre.
I Sverige har diskussionen om en ny arbetstidsförkortning nästan uteslutande handlat om sex timmars arbetsdag. I utlandet har man istället vänt blicken mot en fyradagarsvecka, något som även verkar intressera svenskarna. Enligt en ny undersökning som OnePoll har tagit fram på uppdrag av oss på Citrix* skulle hela 88 procent ta chansen till en fyradagarsvecka om de fick frågan av sin arbetsgivare. Majoriteten av dem (77 %) vill emellertid ha bibehållen lön medan bara 11 procent villigt kan gå ner i lön för en fyradagarsvecka.
De flesta svenskar (73 %) tror att det kan dröja länge innan fyra dagar arbetsvecka kan bli verklighet. I snitt räknar man med att det kan ta över åtta år innan arbetsgivaren erbjuder den här möjligheten. Endast norrmännen tror att det kommer att ta längre tid medan britterna tror att fyratimmarsveckan är här om drygt fem och ett halvt år.
Undersökningen visar vidare att det är flera orosmoment kring fyradagarsveckan som bekymrar svenskarna. Hela 61 procent har svarat att de skulle bli mer stressade om en fyradagarsvecka infördes och 44 procent att de snarare är närmare en sexdagarsvecka. Drygt hälften (52 %) säger också att en fyradagarsvecka inte är möjlig på grund av den nuvarande arbetsbelastningen.
I slutändan handlar det inte om antalet timmar man arbetar, utan snarare att medarbetaren ges möjlighet att arbeta mer effektivt, smart och flexibelt för att kunna utföra sina arbetsuppgifter.
Forskning om fyradagarsvecka har visat att produktiviteten inte bara beror på antalet timmar som läggs in, utan också på arbetarnas välbefinnande, deras trötthetsnivåer och deras allmänna hälsa. Undersökningsresultaten visar att arbetstagare tror att föråldrade arbetsmetoder håller tillbaka produktiviteten, och att produktivitetsnivåerna bara kommer att förbättras om företag förändrar förhållningssättet och attityden till arbete.
* Undersökningsföretaget OnePoll har på uppdrag av Citrix genomfört en undersökning av 3750 kontorsarbetare i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko, Kanada, Norge, Sverige och Danmark. Undersökningen genomfördes mellan den 18–23 september 2019. 250 svenska respondenter är inkluderat i undersökningen.